Yekîtiya Şaredarên Herêma Başûrê Rojhilatê Anadoliyê
Gerînendetiya Xizmeta Jin û Malbatê
RÊVEBIRINA KAR Û XEBATAN
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – Bu yönetmeliğin amacı, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – Bu Yönetmelik, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü personelin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – Birliğin hizmet birimlerindendir. 5355 Sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik ve Birlik Tüzüğü’nün ilgili hükümleri doğrultusunda; GABB, 14.11.2014 tarih ve 2014/16 nolu meclis kararıyla kurulmuş olan, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne ait bu Yönetmelik; (o Anayasanın madde 10, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerden olan Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi CEMR (yerelde kadın- erkek eşitliği ilkesi), Kadınlara Karşı Her Türlü ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW) Pekin Deklarasyonu, İstanbul Sözleşmesi, BM Kadınların İnsan haklarının geliştirilmesi Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme maddelerine dayandırılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – Bu yönetmelikte adı geçen:
- Birlik : Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliğini,
- Başkan : Birlik Başkanını,
- Başkanlık : Birlik Başkanlığını,
- Meclis : Birlik Meclisini,
- Genel Sekreter : Birlik Genel Sekreterini,
- Müdürlük : Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünü,
- Müdür : Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürünü,
- Komisyon : Birlik ve Birlik üyesi belediyelerin Meclis Kadın Erkek Eşitlik Komisyonları,
- Büyükşehir Belediyeleri : Birlik üyesi Büyükşehir Belediyelerini,
- Belediyeler : Birlik üyesi belediyeleri,
- Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlıkları : Birlik üyesi Büyükşehir Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlarını,
- Kadın Müdürlüğü : Birlik üyesi belediyelerin Kadın ve Aile Hizmetleri müdürlüklerini,
- Birim : Birlik üyesi Belediyelerin Kadın Birimlerini,
- Kurul : Birlik içinde, Birlik üyesi belediyelerin Kadın Kurullarını,
- STÖ : Kadın çalışmaları yürüten, Kadının İnsan Hakları (KİH), Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (TCE), Aile içi şiddetin önlenmesine yönelik alanlarda aktivizm yahut proje odaklı çalışmalar yapan Sivil Toplum Örgütlerini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Müdürlük, Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Müdürlüğün Görevleri
MADDE 5 – Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Birlik Kamu Tüzel kişiliği ve özgün ihtiyaç ekseninde kadınlarla ilgili tüm sosyal, psikolojik, hukuki, kültürel, ekonomik, ekolojik ve eğitsel meselelerle ilgilenir, politikalar üretir, üye belediyeler arası kadın çalışmaları için konferanslar düzenlemeleri, protokollerin yapılmasına öncülük eder ve işbirliği sağlar.
- Çalışmalarını demokratik, ekolojik, cinsiyet eşitlikçi ve kadın özgürlükçü bakış açısıyla sürdürür.
- Kadın-erkek eşitliğinin temel bir hak olarak ele alır, üye belediyenin tüm hizmetlerini kapsar şekilde, tüm sorumluluk alanında uygulanması ve her türlü ayrımcılığın önlenmesi için farkındalık oluşturur.
- Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinin, belediyenin tüm plan, proje ve çalışmalarına yerleştirilmesi için ilgili birimlerde çalışanlarda farkındalık eğitimleri verir.
- Birlik ve üye Belediyelerin bütçesinin toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı şekilde hazırlanması, gelir ve giderlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirecek şekilde yapılandırılmasını hedefler.
- Birlik Meclisi’nin kabulü ve Birlik Sekreterinin onayı ile ulusal ve uluslararası düzeyde özel veya kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapar.
- Üye belediyelerin kadınlar için özgün mekânların tasarlanması ve kent planlarının kadınların yaşamını kolaylaştıracak şekilde hazırlanması amacıyla öneriler sunar.
- Kadına karşı her türlü şiddetle mücadeleyi hedef olarak benimser.
- Kadın sağlığı, üreme sağlığı, bulaşıcı hastalıklar vb. konularda eğitim programları düzenler.
- Afet, mülteci ve yerinden edilmiş kadınlar için dayanışma çalışmaları koordine eder.
Personel ve Bağlı Birimler
MADDE 6 – Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Müdür, şef, memur, sosyolog ve eğitmen kadrolarında görev yapan personelden oluşur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 7 – Bu Yönetmelik, GABB Meclisi tarafından kabulü, Birlik Başkanı’nın onayı ve Birlik web sitesinde ilan edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Birlik Başkanı yürütür.