"Sözümüz Bitmedi, Şiddeti Birlikte Durduracağız"
1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'ni diktatörlük ile yöneten Rafael Trujillo'nun kendisine karşı başkaldıran Mirabel Kardeşler için "Ülkede iki tehlike var: 'Kilise ve Mirabel Kardeşler" ifadeleri ardından üç kız kardeş katledilmişti. Katledilmelerinin ardından büyüyen kadın mücadelesi sonucu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 1999 yılında; evde, sokakta, okulda ve iş yerinde şiddete dikkat çekmek, toplumda farkındalık oluşturmak için 25 Kasım'ı "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" ilan etti.
Tüm dünyada küresel bir sorun olan kadına yönelik şiddetin, ülkeye yansıması da paralelinde devam etti. Buna göre yılın son 10 ayında, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) verilerine göre 343 kadın katledilirken, 207 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Yine İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasıyla 6284 Sayılı Kanunun etkin kullanılmaması sonucunda kadına yönelik şiddet yüzde 400 arttı.
Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde tüm kurum ve kuruluşların, önemli yükümlülükleri vardır. Şiddetin her alanda son bulmasında yerel yönetimlere de önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Şiddet döngüsü başlamadan önce belediyeler önleyici faaliyetler ile kadına yönelik şiddeti önlemek için çaba sarf etmelidirler. Yerelde uygulanacak etkin politikalarla kadına yönelik şiddetin sona ermesi mümkün olabilir. Bu nedenle, kadına yönelik şiddetin sona ermesinde belediyelerde yapılacak her çalışma daha da anlam kazanmaktadır.
Bu kapsamda üye belediyelerimizin yapacağı her çalışma ve kuracakları mekanizmalar için destek vereceğimizi belirtmek isteriz.
Eş Başkanlık sistemiyle yerel yönetimlerde kadını karar mekanizmalarına koymasıyla başlayan sorumluluğumuz, tüm belediye birimlerinde fermuar sistemiyle çalışmalarımızı yürütmekle devam etmektedir. Yine bulunduğumuz kentlerde sosyal yaşam alanlarının tamamından kadının soyutlanmasına karşı ürettiğimiz projelerle kadın kimliğinin, kadın bakış açısının yaşamın her alanına yansımasına yönelik çaba içerisindeyiz.
Bu anlamda kadın Belediye Eş Başkanları olarak yönetimde olduğumuz ilk aylardan itibaren kadınlara yönelik önemli çalışmalara imza attık. 7 aylık süreçte; çok dilli belediyecilikle, kadın masaları, Jin Kart, kentlerde Baro Kadın Merkezleri ile şiddete karşı yapılan çalışmalar, kadın yaşam merkezleri ile kadınların bir araya gelebileceği alanlar yaratarak şiddetle mücadele hattımızı etkin kıldık. Son olarak belediyelerimizde "Şiddete Karşı Tutum Belgesi"ni imzalayarak, bu alanda önemli bir eşiği aşmış olduk. Elbette daha yolumuz uzun, yapılacak birçok çalışma var. Ancak kadınlar olarak tüm bunları başarabileceğimize inancımız tamdır.
Bu vesile ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeni ile kadına yönelik şiddetin son bulduğu bir dünya temenni ediyor, "Sözümüz Bitmedi, Şiddeti Birlikte Durduracağız" diyoruz.
Neslihan ŞEDAL
Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) Eş Başkanı