Birliğimiz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu işbirliğiyle Diyarbakır'da düzenlenecek olan imar çalıştayına hazırlık kapsamında, kentin imar sorunlarının ele alındığı bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya, Strateji Geliştirme Müdürlüğümüz, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin imar müdürlükleri, TMMOB temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Genel Sekreterimiz Azad Özkeskin, temel amaçlarının 2016 yılına kadar uygulanan yenilikçi imar anlayışını gözden geçirmek, 8 yıllık kayyım döneminde ortaya çıkan tahribatları tespit etmek, sorunlu alanlara ilişkin çözüm önerileri geliştirmek, oluşturulacak temel ilke ve asgari müşterekler doğrultusunda yeni dönemin imar politikasının oluşumuna katkı sunmak olduğunu ifade etti.
Toplantıda söz alan katılımcılar, sorumluluk alanlarında yaşanan sorunlara değindi. Merkez dışındaki ilçelerde imar planlarının güncelliği sorunu, imar uygulamasının bazı ilçelerde hiç uygulanamaması, bazı ilçelerde ise kısmen uygulanması, 1/25000'lik planın iptali sonrasında ortaya çıkan sorunlar, kaçak yapılaşmalar karşısında yapı kontrol mekanizmalarının yeterince etkinlik oluşturamaması, Bakanlığın müdahil olması sebebiyle kentin imar bütünlüğünün bozulması ve bu konuda ortaya çıkan yetki uyuşmazlıkları, Toprak Koruma Kanunu'ndan dolayı imar planlamasında görülen zorluklar, içme suyu havzasında bulunan ilçelerde yapılaşma sorunları, merkez ilçelerin idari sınırları ile plan sınırları arasındaki görülen uyuşmazlıklar, özellikle merkez dışındaki bazı belediyelerde hiç veya yeteri ölçüde teknik personelin bulunmaması temel sorunlar olarak ele alındı.
Toplantıda, nüfus artış hızı zorunlu kılmadıkça yeni imar alanlarının oluşturulmaması, yapılaşmanın yönünün geniş rezerv alanlar bulunan Yenişehir ve Sur'a yönlendirilmesi, başta eski Bağlar olmak üzere yerinden dönüşüm faaliyetleriyle konut üretimine ağırlık verilmesi, belediye yönetimlerinin imar sorunlarına daha fazla ilgi göstermesinin önemi üzerinde duruldu.